Miklošičeva 5
LJUBLJANA
1000
Slovenija
info@delavska-hranilnica.si
Facebook Google+ Twitter Instagram

Obvestila

Opozarjamo na prevare na področju bančnega poslovanja

05. 07. 2022

Spoštovane stranke,

 

obveščamo vas in opozarjamo na prevare, ki jih zaznavamo na področju bančnega poslovanja.

 

Prevladujejo prevare v obliki lažnih e-mail ali SMS sporočil, telefonskih klicev in preko spletnih klepetalnic ter preko SMS sporočil:

 

Lažno e-mail sporočilo ali SMS sporočilo, v imenu hranilnice

 

Na nasedajte lažnim e-mail sporočilo ali SMS sporočilom, v katerem se od vas zahteva vnos, posodobitev podatkov, ki jih uporabljate pri dostopu do digitalnih kanalov.

Prevara se prične tako, da dobite elektronsko sporočilo ali SMS sporočilo, v katerem vas pod pretvezo, da sporočilo pošilja hranilnica, obvestijo, da se zaradi vzdrževalnih del in dodatne zaščite izvaja posodobitev podatkov, vaših uporabniških podatkov za vstop v spletno ali mobilno banko. Goljufi vas pozivajo, da kliknete na povezavo, na kateri vnesete svoje podatke za Rekono uporabniški račun, v nadaljevanju pa vas kontaktirajo po telefonu s pretvezo po nudenju pomoči ali preverjanju ali posodobitvi prijavnih podatkov ter vas prosijo, da jim po telefonu razkrijete ali kako drugače vnesete enkratno geslo, ki ste ga prejeli na svoj mobilni telefon, ali izvedete kakršnokoli drugačno potrditev. Klicatelji načeloma govorijo v slovenščini in se predstavijo kot zaposleni hranilnice.

 

Klici Microsoftove ali druge tehnične podpore

 

Ne nasedajte lažnim klicem neznancev, ki se vam predstavijo kot predstavniki podjetja Microsoft ali podobne tehnične podpore. Običajno vam povedo, da so njihovi sistemi zaznali nepravilnosti, okužbe, potek licenc in podobno, nato zahtevajo dostop do vašega računalnika z izgovorom nudenja pomoči. Že v pogovoru želijo od vas pridobiti tudi osebne in plačilne podatke (podatke o plačilnih karticah, geslo za dostop do spletne banke, ipd.), lahko vas tudi prepričujejo k namestitvi dodatne aplikacije na pametni telefon oziroma osebni računalnik. Klici lahko prihajajo iz tujine ali s slovenskih telefonskih številk, ki pa so praviloma ponarejene, preko spletnih platform in klepetalnic kot so Viber, WhatsApp in podobno. Klicatelji običajno govorijo v angleščini, včasih z močnim naglasom, zaznavamo pa tudi druge jezike.

 

SMS sporočila: blokada plačilne kartice, nagradne igre in ankete

 

Bodite previdni v primeru prejema SMS sporočila z opozorilom o skorajšnji blokadi plačilne kartice. SMS vsebuje povezavo, ki vodi na zlonamerno spletno stran, katere naslov in izgled je podoben bančni, od vas pa se zahteva vnos osebnih, plačilnih in finančnih podatkov ter varnostnih elementov. V nadaljevanju lahko sledi tudi telefonski klic ali kontakt preko drugega komunikacijskega kanala, kjer od vas zahtevajo dodatne podatke in manjkajoče informacije za registracijo mobilne denarnice ali plačilnega kanala, preko katerega je spletno transakcijo mogoče potrditi. Postopek zlonamerneži upravičujejo kot pogoj za deblokado oziroma nadaljnjo uporabo kartice.

 

Podobne tehnike se poslužujejo tudi v primeru raznih anket, kjer so po izpolnitvi obljubljene mamljive nagrade. Za prejem nagrade je običajno potrebno plačati majhen znesek za poštnino ali kaj podobnega, pri čemer so prejemniki napoteni na lažne spletne strani za prestrezanje podatkov. Naj omenimo, da so lahko takšne ankete in strani dobro poslovenjene in naslavljajo merjenje zadovoljstva s storitvami večjih slovenskih podjetjih (recimo ponudnikov telekomunikacij, električnih dobaviteljev in podobno), enak vzorec sledimo pri nagradnih igrah, kjer vas prepričujejo z nagradami kot je npr. letna vinjeta ali pa vrednostni bon pri katerem od večjih trgovcev.

 

Klic neznanih oseb s pretvezo neverjetnih investicijskih, izjemnih nakupnih priložnosti, dedovanju visokega zneska, …

 

Ne nasedajte lažnim telefonskim klicem neznancev, ki vam ponujajo visoke zneske, odlične investicijske in visoko donosne naložbe (kripto valute, CFD, FOREX trgovanje, tuje delnice in podobno). Ko vas prepričajo v investicijo, vam v naslednjem koraku ponudijo tudi pomoč pri plačilu in prepričujejo, da jim posredujete plačilne podatke oziroma celo omogočite dostop do vaše osebne mobilne ali spletne banke.

 

E-mail neznane osebe s pretvezo po dedovanju visokega zneska, posebne poslovne priložnosti …

 

Ne nasedajte lažnim e-mail sporočilom neznanih oseb, ki vas pozivajo po vaših podatkih ali nakazilu manjšega zneska z namenom, da boste v nadaljevanju prejeli večji znesek denarja, visok popust pri blagu,… Zelo verjetno je, da boste izgubili celotni nakazni znesek, obljubljenega pa nikoli prejeli.

 

Poskusi zlorabe plačilnih kartic, ki ciljajo na uporabnike spletnih portalov z malimi oglasi (primer Bolha.com, Pošta Slovenije…) …

 

Goljufi prek različnih aplikacij (na primer Viber ali WhatsApp) želijo od strank, ki čakajo pošiljke ali želijo opraviti nakup oziroma prodajo preko malih oglasov, pridobiti podatke o njihovi plačilni kartici (številka kartice, CVC koda, veljavnost) ali celo prijavnih podatkov za vstop v spletno ali mobilno banko. Pod pretvezo, da bo pošiljka dostavljena po plačilu določenega zneska (npr. dajatve ali kaj podobnega) ali kupnine oziroma da bo kupnina prodajalcu nakazana na njegovo kartico, je stranki na voljo povezava do lažne spletne strani za vnos kartičnih ali prijavnih podatkov. Zato nikar ne posredujte podatkov, saj gre za poskus prevare. Po plačilu zahtevanega zneska oziroma posredovanju podatkov bodo sledile transakcije, lahko v višjih zneskih, za katere ne bo mogoče sprožiti postopka finančne reklamacije.

 

Kako se zaščititi

 

Nikoli z nikomer ne delite podatkov, ki so potrebni za registracijo ali vstop v spletno ali mobilno banko, mobilno denarnico oziroma za registracijo Rekono računa, vključno z enkratno kodo, prejeto v obliki SMS sporočila na mobilno številko. V kolikor izdate navedene podatke oziroma omogočite dostop do njih neznani osebi, le ta lahko pridobi in prevzame vašo digitalno identiteto ter jo brez vaše vednosti uporabi za dostop do mobilne ali spletne banke, mobilne denarnice ter s tem do sredstev na transakcijskem računu.

 

Prevaram pa se lahko izognete, če sledite naslednjim načelom:

 

  • nikomur in nikoli ne razkrijte prijavnih podatkov in gesel vašega Rekono uporabniškega računa, prav tako ne enkratnih SMS gesel za različna potrjevanja in za nikogar drugega ne potrjujte prijav ali transakcij,hranilnica ali zaposleni hranilnice od vas v telefonskih klicih ali sporočilih nikoli ne bomo zahtevali, da nam razkrijete kakršnakoli uporabniška imena, gesla za prijavo, enkratna SMS gesla ali kartične podatke (CVC koda, PIN številka),
  • vaše prijavne podatke vedno uporabljajte samo v uradnih digitalnih kanalih hranilnice; vedno preverite, da ste na zaupanja vrednih spletnih naslovih neb.delavska-hranilnica.si (spletna banka) in idp.rekono.si (Rekono e-identiteta) oz. uporabljajte uradno aplikacijo mobilne banke (DH Mobilni), ki ste jo prenesli iz uradnih trgovin Google Play, App Store ali Huawei App Gallery,
  • bodite pazljivi pri posredovanju vaših podatkov o plačilni kartici in teh nikoli ne posredujte tretjim osebam za namen plačila. Prav tako bodite pozorni pri potrjevanju plačil (v mobilni denarnici, preko Rekono, z enkratnim geslom) in vedno preverite znesek, ki ga potrjujete,
  • ne nameščate nepoznane programske opreme,
  • ne omogočate oddaljenega dostopa do svojih naprav nepoznanim osebam,
  • ne nasedate ponudnikom lažnih podpor, ki vam »prijazno« želijo pomagati razrešiti računalniško težavo (za katero celo ne veste) ali za vas izvesti plačilo. Bodite pozorni, kadar vas pokličejo osebno preko telefona ali prejmete SMS, saj prevaranti z uporabo tradicionalnih komunikacijskih kanalov poskušajo vliti večjo mero verodostojnosti,
  • ne nasedate ponudnikom izjemnih investicijskih priložnosti in super poceni izdelkov,
  • vedno bodite previdni in kritični, ko prejmete kakršnokoli komunikacijo z zahtevo po razkritju vaših osebnih ali bančnih podatkov, sploh ko jo ne pričakujete. 

 

Za več informacij o aktualnih spletnih goljufijah in nasvetih za večjo varnost na spletu vam priporočamo, da redno spremljate spletno stran Varni na internetu.

KONTAKT