Najugodnejša banka za fizične osebe že osmo leto zapored.
Miklošičeva 5
LJUBLJANA
1000
Slovenija
info@delavska-hranilnica.si
Facebook Google+ Twitter Instagram
O hranilnici

Spoštovani!

 

V Delavski hranilnici smo zaključili 30. leto poslovanja. Ponosni smo, da smo kljub težkim razmeram v času epidemije poslovali stabilno in uspešno.

 

V letu 2020 smo tako presegli začrtane cilje ter ustvarili nerevidirani bruto dobiček v višini 6,36 mio EUR oziroma neto dobiček v višini 5,2 mio EUR. Polovico dobička bomo namenili za izplačilo dividende, preostali del pa za organsko rast kapitala.

 

Bilančna vsota hranilnice se je v letu 2020 povečala za 20 % oziroma za 307 mio EUR, na skupno že več kot 1,8 mrd EUR, kar predstavlja 4,1 % tržni delež. Velika rast bilančne vsote je posledica izolacije prebivalstva in velikega zaupanja strank, saj smo tudi v letu 2020 beležili največji prirast števila transakcijskih računov na slovenskem bančnem trgu. Število osebnih računov tako znaša že preko 138 tisoč, število poslovnih računov pa preko 42 tisoč.

 

Pomembno je, da smo v teh razmerah uspeli povečati tudi kreditni portfelj, in sicer kar za 12 % oziroma za 77 mio EUR. Pri tem smo vodili odgovorno in vzdržno kreditno politiko ter zasledovali cilj visoke razpršenosti naložb, s poudarkom na kreditiranju prebivalstva in finančni spremljavi naših podjetnikov ter majhnih in srednje velikih podjetij. Zaradi pričakovanega poslabšanja poslovanja številnih komitentov, ki jih je epidemija najbolj prizadela, smo povečali obseg oslabitev. Delež tako imenovanih slabih kreditov v hranilnici je konec leta 2020 še vedno precej nižji od povprečja bančnega sistema.

 

K nadaljnji rasti obsega poslovanja je poleg razvejane poslovne mreže 38 poslovalnic in 67 bankomatov, pripomogel tudi razvoj in pospešena uvedba novih produktov hranilnice. V letu 2020 smo poleg bančnih storitev uspešno razvijali tudi trženje zavarovalnih produktov, v hčerinski družbi DH Leasing pa smo bili uspešni pri prodaji leasing poslov.

 

Epidemija je trajno spremenila navade naših komitentov. Občutno se je zmanjšalo število plačil v poslovalnicah, hkrati pa se je močno povečala uporaba digitalnih kanalov, kot so mobilne in spletne banke ter mobilna denarnica Dh Denarnik. Ocenjujemo, da smo se pravočasno in uspešno prilagodili novim razmeram. Pospešena digitalizacija in razvoj digitalnih kanalov ostajata naši prioriteti tudi v novem poslovnem letu.   

 

Visoko ostaja zaupanje v našo blagovno znamko, v okviru raziskave Trusted Brand 2020 smo ponovno osvojili naziv Najbolj zaupanja vredna banka. Prav tako hranilnica ostaja ena najugodnejših bank na slovenskem trgu. V letu 2020 jo je tako revija Moje finance izbrala za najugodnejšo banko za vse segmente prebivalstva, za zaposlene, mlade in upokojence.

 

V strategiji razvoja hranilnice do leta 2024 ohranjamo vizijo samostojne in uspešne finančne ustanove, ki bo strankam zagotavljala kvalitetne finančne storitve po ugodnih cenah. To bomo dosegli s skrbnim in družbeno odgovornim poslovanjem ter odnosom do okolja, ob zagotavljanju najvišjih standardov etičnosti in varnosti. Pri nas ljudje ustvarjajo za ljudi, zato želimo, da se komitenti in zaposleni počutijo spoštovani in vedno dobrodošli.

 

Hranilnica ima odgovorne lastnike ter stabilno in razpršeno lastniško strukturo: skoraj 38 % delež sindikati, 31 % občani in 31 % pravne osebe. Ker razvoj in rast poslovanja od nas zahtevata stalno skrb za ustrezno kapitalsko moč, smo v letu 2020 kljub epidemiji uspešno izvedli dokapitalizacijo v višini 4 mio EUR. Količnik kapitalske ustreznosti konec leta 2020 znaša 16,82 %.

 

Upamo in verjamemo, da se bo epidemija postopoma umirila, čemur bo sledila normalizacija življenja in poslovanja. Uprava in zaposleni v hranilnici si bomo prizadevali, da bo naše poslovanje tudi v bodoče uspešno in varno, o čemer vas bomo redno obveščali.

 

Vabimo vas, da spremljate našo spletno stran in ostale digitalne kanale oziroma nas obiščete v eni izmed naših 38 poslovalnic.

 


Z iskrenim spoštovanjem,

 

 

Jasna Mesić   Renato Založnik
Članica uprave   Predsednik uprave
KONTAKT