Miklošičeva 5
LJUBLJANA
1000
Slovenija
info@delavska-hranilnica.si
Facebook Google+ Twitter Instagram

Lažna podpora in obvestila DH

Gre za primer t.i. phishing napada, ko spletni goljufi prek elektronske pošte ali SMS sporočila pošiljajo lažna sporočila v imenu Delavske hranilnice ter poskušajo verodostojnost podkrepiti z uporabo logotipov hranilnice ali storitve Rekono, ki se uporablja v okviru digitalnih kanalov.

 

Na kaj bodite pozorni?

Prevara se prične tako, da stranka prejme lažno sporočilo hranilnice preko e-pošte, klepetalnice ali SMS sporočila, v katerem se jo obvesti na primer o:

  • blokadi računa ali kartice,
  • o poteku »vzdrževalnih del«,
  • vpeljave »dodatne zaščite«,
  • izvajanja posodobitev podatkov in podobno.

 

Goljufi stranko v nadaljevanju sporočila pozivajo, da klikne na posredovano povezavo, na kateri vnese svoje podatke za vstop v spletno ali mobilno banko oziroma podatke Rekono uporabniškega računa.

 

V primeru prejema takšnega sporočila:

  • natančno preverite e-poštni naslov pošiljatelja,
  • prepričajte se o tem, kam vas vodi spletna povezava, ki je navadno del sporočila.

 

Pozor!: Hranilnica takih zahtev nikoli ne pošilja preko SMS sporočil, elektronske pošte ali klepetalnic, prav tako vas zaposleni v hranilnici ne bo nikoli pozval k razkritju prijavnih podatkov Rekono ali delitvi enkratnih kod oziroma drugih varnostnih elementov.

 

Pozor!: Poleg prijavnih podatkov (ki so jih že prestregli na lažni spletni strani) goljufi po telefonu ali tudi z vnosom na lažno spletno stran zahtevajo posredovanje enkratnih kod oziroma potrjevanje dostopov, sprememb in »testnih« plačil, ki jih izvajajo.

 

Kako ravnati?

  • takšno komunikacijo nemudoma prekinite in o dogodku takoj obvestite hranilnico,
  • ne odpirajte povezav v takšnih sporočilih oziroma ne razkrivajte svojih podatkov za vstop v spletno ali mobilno banko, vključno z enkratnimi gesli, ali kartičnih podatkov,
  • če ste povezavo že odprli in vnesli podatke, vam svetujemo, da takoj preventivno zamenjate svoje geslo za Rekono uporabniški račun na uradni spletni strani www.rekono.si (Nadzorna plošča),
  • če je prišlo do goljufivih plačil z vašega računa, dogodek tudi nemudoma prijavite Policiji.

 

Več informacij o t.i. phishing prevarah lahko preberete na povezavah spodaj:
https://www.varninainternetu.si/phishing-kraja-podatkov/

https://www.varninainternetu.si/article/kaj-je-phishing/

https://www.varninainternetu.si/article/prepoznajte-phishing-prevaro/

KONTAKT